בני זוג המעוניינים להסדיר ביניהם את חלוקת הרכוש לאחר מותם יכולים לנסח צוואה באמצעות עורך דין. צוואה הדדית היא מעין חוזה בעל תוקף משפטי שנערך בין שני מצווים שהם בני זוג, הצוואה עוסקת בחלוקת הרכוש שלהם לאחר פטירת כל אחד מבני הזוג. יש לנסח את הצוואה המשותפת בהתאם להנחיות שנקבעו בתיקון 8 א’ לחוק הירושה, חשוב לציין כי התיקון לחוק נעשה בשנת 2005 במטרה להסדיר את הנושא ולקבוע כללים מחייבים כיצד לערוך או לבטל את הצוואה.
הליך מומלץ לזוגות בעלי רכוש משותף
לצוואה ההדדית יתרונות רבים עבור בני זוג בעלי רכוש משותף שמעוניינים לשמור על האינטרסים של כל אחד מבני הזוג, וגם לשמור על האינטרסים של ילדיהם המשותפים או הלא משותפים. כדאי לדעת כי בני הזוג לא חייבים להיות נשואים כדי לערוך את הצוואה, אך עליהם להיות בעיני החוק כבני זוג לכל דבר עם קשר יציב ומתמשך.
למעשה, צוואה הדדית מספקת פתרון חשוב והכרחי עבור זוגות החוששים כי לאחר מותו של אחד מהם יורשים אחרים עשויים לדרוש את חלקם בירושה ולכן בן הזוג שנותר בחיים עשוי להיות מסולק מדירת המגורים בעקבות דרישת הילדים. הניסיון מראה כי ישנם מקרים רבים בהם מתגלעים סכסוכים מרים בין הילדים לבין ההורה שנותר בחיים, לכן חוק הירושה בא להסדיר את הנושא המורכב ולאפשר לבני הזוג להחליט מה יעשה ברכוש המשותף לאחר מותו של אחד מבני הזוג ולאחר מותם.
צוואה מסוג זה מומלצת לבני זוג שהחלו פרק ב’ בחייהם, כלומר כל אחד מבני הזוג הגיע עם רכוש מסוים ולעתים גם עם ילדים מבן הזוג הקודם. מעבר לרכוש של כל אחד מבני הזוג לאורך חייהם המשותפים הם צוברים נכסים משותפים, לעתים גם יש להם ילדים משותפים. באמצעות ניסוח צוואה הדדית ניתן לקבוע כי לאחר מותו של אחד מבני הזוג בן הזוג שנותר בחיים יקבל את כל הרכוש והכספים בחשבונות השונים, ורק לאחר מותו יקבלו שאר היורשים את חלקם בעיזבון. כמו כן, ניתן באמצעות הצוואה להגביל את צעדיו של בן הזוג שנותר בחיים במידה והוא מתחיל יחסים חדשים, כך ניתן להגן על היורשים בעיזבון ולמנוע מקרים של דריסת רגל בעיזבון על ידי בן הזוג החדש שנכנס למארג המשפחתי.
סעיף 42 לחוק הירושה
סעיף 42 לחוק הירושה קבע מהי צוואה הדדית יורש אחר יורש, כלומר בעת ניסוח הצוואה מחליטים כי היורש הראשון מקבל את מלוא העיזבון וכל מה שיוותר מהעיזבון לאחר מותו של היורש הראשון יועבר ליורש השני, ניתן להורות על שני יורשים בלבד בהסדר מסוג יורש אחר יורש. יש לנסח את הצוואה עם הסדר יורש אחר יורש בעזרת עורך דין מקצועי ומנוסה בגלל מורכבות הנושא וכדי לשמור על האינטרסים של היורש השני, כך לדוגמה ניתן להוסיף תנאי מגביל שאינו מאפשר ליורש הראשון למכור את דירת המגורים על מנת להבטיח כי היורש השני יקבלה.