עורך דין צבאי

 
על פי הערכות הצבא מתמודד עם למעלה מ-5,000 מקרים של עריקים, לעומת זאת אין מספרים מדויקים כמה מקרי נפקדות יש בצבא. ההבדל בין השניים מקשה מאוד ליצור השוואה בין הנתונים ועל כן קשה מאוד לדעת כמה מקרים של נפקדות באמת יש.
לפני שנבחן ונסביר את ההבדלים בין מקרים של נפקדות למקרים של עריקות חשוב לומר, צה"ל מסתכל בצורה שונה על שני המקרים והוא מתמודד איתם בצורה שונה. בעוד מקרים של נפקדות נפתרים בתוך היחידה, מקרים של עריקות נפתרים רק במשפטים צבאיים למיניהם, כשהחייל מיוצג על ידי עורך דין צבאי שמסביר את הצד שלו.

בחלק הבא של המאמר נסביר את ההבדלים בין נפקדות לעריקות, כיצד הצבא מתמודד עם מקרים אלה ומה על החייל לעשות במקרים שכאלה.

מהי נפקדות

נפקדות היא מקרה בו חייל לא מגיע ליחידה שלו לתקופה של עד 20 יום. החל מהיום ה-21 הוא יחשב עריק. חשוב להבהיר שצה"ל מסתכל בצורה שונה על חייל שנפקד עד 24 שעות לעומת חייל שנפקד מעל 24 שעות. איחור של יום, גובה עונש מינימאלי, בעוד מעבר לכך כבר דורש הליך משמעתי בתוך היחידה.

במקרה והחייל לא חוזר ליחידה שלו במשך תקופה זו, אז המפקדים שלו ינסו ליצור איתו קשר ולהחזיר אותו. מקרים של נפקדות מתרחשים בדרך כלל כאשר חיילים לא חוזרים בזמן לבסיס, לוקחים על דעת עצמם חופשה, לא יוצרים קשר עם הבסיס במשך אותה תקופה, חיילים שנשלחים מיחידה אחת לשנייה ולא מתייצבים בה ומקרים נוספים.

בדרך כלל מקרים של נפקדות נובעים בגלל סיטואציות משפחתיות, מצב כלכלי קשה בבית, בעיות משמעות, חוסר התאמה לבסיס או ליחידה, התנכלות של מפקדים או חיילים ועוד. צה"ל לוקח חלק מהמקרים בחשבון כאשר הוא מחליט מה העונש של החייל, על מנת שיהיה קל יותר להציג את המקרה בפני הצבא מומלץ לעשות זאת בליווי עורך דין צבאי. העונש המקסימאלי על נפקדות הוא 35 ימי מחבוש, תוקפא משכורתו של החייל והימים בהם הוא נפקד לא ייחשבו בספירת הפז"ם שלו.

מהי עריקות

מקרים של עריקות, הם מקרים יותר מסובכים, מאחר ומדובר על מקרים שנמשכים מעל 21 יום ויכולים להימשך גם שנים. מדובר על מקרים בהם חיילים בסדיר לא חוזרים לבסיס, לא מתייצבים ביחידה אליה הם נשלחו אך גם במקרים בהם מועמדים לשירות צבאי לא מתייצבים בלשכת הגיוס, חיילי מילואים שלא מתייצבים למילואים, ישראלים שנדרשו לשירות צבאי ועזבו את הארץ ועוד.
בכל אחד מהמקרים הנ"ל יתבצע משפט צבאי כאשר את החייל ייצג עורך דין צבאי המכיר את הדין בנושא זה. העונש במקרה של עריקות יכול להגיע למאסר, וכן יתבצע רישום פלילי לחייל. חשוב לציין שלהבדיל מעבירות אחרות, אזי שעל עבירת עריקות אין התיישנות וכל עוד החייל לא הסגיר את עצמו או נעצר, העבירה עומדת ותלויה.

תגובות

תגובות