כאשר מדברים על “קיץ”, לא מעט קונוטציות עולות לאוויר העולם: שמש, חופש, הליכה לים, ביקור בבריכה וכיוצא בזה. הבעיה היא שעבור לא מעט אנשים, עונת הקיץ מזוהה דווקא עם דלקות בדרכי השתן, אשר הסטטיסטיקה מראה שנפוצות הרבה יותר בחודשים אלה. ברוב המקרים המדובר הוא על דלקות כרוניות, אשר שבות מופיעות אצל נשים שסבלו מהן קודם לכן, כאשר בין התסמינים השליליים של הדלקת ניתן למנות תחושה של נעימה של צריבה, התכווצויות בבטן, חום גבוה ובמקרים חמורים אף בעיות של ממש בכליות. אז מהן הסיבות לשכיחות הדלקות בקיץ? ומה ניתן לעשות כדי להתמודד איתן בצורה ראויה?
האויב המרכזי: בריכות
דלקות בדרכי השתן נוצרות עקב שורה ארוכה של גורמים, אשר היריעה קצרה מלציין כאן: בין השאר, קיום יחסי מין, היעדר היגיינה באזור (או לחילופין יתר היגיינה), שימוש בתכשירים מזיקים לגוף או אפילו מחלות שונות, דוגמת סוכרת.הבעיה היא שבקיץ ניתן להידבק בחיידק בצורה שונה לחלוטין, כאשר למרבה הצער הליך ההידבקות קצר פי כמה. הסיבה העיקרית היא שהביקור בבריכות שחייה – אחת מפעילויות הקיץ האהובות ביותר – מאפשר לחשוף את הנשים לחיידקים המביאים לדלקת.
כדי להבין מדוע הדבר קורה, חשוב להזכיר כי על אף הליכי ניקיון של הבריכה, בתחילת ובסופו של יום רחצה, היא עלולה להיות הכול חוץ מנקייה. הפרשות גוף או שתן המוטל במימי הבריכה מביאים לזיהום המים, כאשר העובדה שהחלק הארי של חיידקי האי-קולי עמידים בפני הכלור, נוטים להתרבות כאשר טמפרטורת המים גבוהה ומדבקים במיוחד אינה תורמת כלל וכלל, בלשון המעטה. חשוב לשים לב שחולף פרק זמן מסוים בין ההידבקות בחיידק, מהמתרחצים האחרים, לבין הרגשת תחושות המזוהות עם הדלקת.
כשמדברים על הקשר שבין הקיץ לדלקת בדרכי השתן, לא ניתן להוציא מהתמונה גם תרחישים של התייבשות. עקב העובדה שבגוף מיובש גדלים הסיכויים להתפתחות דלקות בדרכי השתן, חשוב להקפיד על שתיית מים בכמות מספקת, בייחוד כאשר נמצאים מתחת לשמש הקופחת.
כך מתמודדים עם הדלקת
אין משמעותו של הכתוב מעלה כי בחודשי הקיץ אסור ללכת לבריכה. תחת זאת, כן חשוב לנקוט מספר אמצעי זהירות. זה מתחיל עם התנהלות היגיינית ככל האפשר, שבאה לידי ביטוי ברחצה לאחר כל בריכה: הן במקלחת הנמצאת בסמוך לבריכה והן כששבים הביתה. הרחצה צריכה להתבצע תוך ניקוי יסודי, מהחזית אל החלק האחורי, של האיברים האינטימיים, כאשר נדרש להשתמש בתכשירי ניקוי איכותיים, סבון ומים.
כשזה נוגע לבריכת השחייה הספציפית בה מבקרים, חשוב להעדיף בריכות סטריליות ונקיות, כאשר עדיפות של ממש צריכות לקבל בריכות בהן ישנה הפרדה בין בריכת פעוטות לבין בריכות מבוגרים. בנוגע ללבוש, מומלץ שלא להשתמש בחליפות שחייה, ולו עקב העובדה שהחיידקים מתרבים לרוב באזורים חמים דוגמת אלה. על כל פנים, את הבגד חשוב להוציא עם היציאה מהבריכה.
צעד מניעתי נוסף הוא הקפדה על הרגלים נכונים. חשוב שלא לדחות את הטלת השתן, וזאת עקב העובדה שבכוחה של הזרימה שלו לנטרל את החיידקים המביאים לדלקת. מומלץ לצרוך בחודשי הקיץ מאכלים שמחזקים את הגוף, דוגמת מיצי פירות ושזיפים, דבר שיקטין את הסיכוי להיווצרות עצירות – גורם נוסף של הדלקת. אפשר בהחלט לצרוך תוספי תזונה, דוגמת נוזלי חמוציות מרוכזים, הן לצרכי התמודדות עם הדלקת בדרכי השתן והן כדי לסייע במניעת היווצרותה. לפרטים נוספים לחצי כאן
באם ישנו חשש להיווצרות דלקת, ועל אחת כמה וכמה כשסובלים מכך, חשוב לראות רופא בהקדם האפשרי.