תמותה בגין שימוש בקנביס

הרשות הלאומית למלחמה בסמים, פרסמה בגליון “ידע סמים ואלכוהול” מחקר הקושר בין שימוש בקנביס לבין תמותה באופן מובהק. המחקר בדק תמותה בהמשך להפרעת השימוש בסמי קנבוס: גורמים מנבאים וסיבות.

מחקר חדש בדנמרק, בדק את היקפי התמותה העודפת בקרב מטופלים בגין ההתמכרות לסמי קנבוס. המחקר נערך בקרב 6445 מטופלים מדנמרק (כל המטופלים בגין התמכרות לסמי קנבוס במוסדות טיפול ייחודיים להתמכרות לסמים) שהיו במעקב בשנים 1996- 2006. במהלך המעקב נצפו 142 מקרי מוות. גורמים שניבאו תמותה היו גיל, שימוש מקביל באופיאטים, והזרקת סמים בשלב כלשהו בחיים.

גורמי התמותה הנפוצים ביותר היו: תאונות פי 8 בהשוואה לכלל האוכלוסייה, התאבדות פי 5 בהשוואה לכלל האוכלוסייה, רצח ואלימות פי 4 בהשוואה לכלל האוכלוסייה ומוות טבעי (מחלות וכדומה): פי 3 מכלל האוכלוסייה.

גם לאחר הפרדה מהמדגם של מטופלים שצרכו גם אופיאטים, קוקאין, אמפטאמינים או הזריקו סמים, שיעורי התמותה בקרב המטופלים בגין השימוש בסמי קנבוס עדיין היו גבוהים במובהק בהשוואה לכלל האוכלוסייה, לבד ממקרי רצח ואלימות (סיכון גבוה מכלל האוכלוסייה אך לא מובהק).

כשנערך סקר בקרב בני עשרה כדי לגלות מדוע התחילו להשתמש בסמים מלכתחילה, 55% השיבו שזה היה בגלל לחץ של חבריהם. סוחרי סמים מנצלים זאת. 

מומחים טוענים כי הפתרון הטוב ביותר לבעיות הסמים והאלכוהול הוא חינוך. הרבה ממה שילדים שומעים על סמים ברחובות למעשה מגיע אליהם מאלו אשר מוכרים אותם. ‘המוסד לעולם ללא סמים’ מספק כלים מעשיים על מנת שניתן יהיה לתת לצעירים עובדות מוצקות המאפשרות להם לבחור לגמרי בעצמם בחיים ללא סמים. אנשי חינוך ומתנדבים של ‘המוסד לעולם ללא סמים’ עזרו לחלק יותר מ-55 מיליון חומרים על לימוד בנושא סמים, בכל העולם.

עמותת “ישראל אומרת לא לסמים” פועלת בשיתוף פעולה עם הארגון העולמי ‘המוסד לעולם ללא סמים’, אשר הוקם על ידי סיינטולוגים בשנות ה-80 בלוס אנג’לס ופועל בתחום החינוך והבאת ידע אמיתי על סמים ואלכוהול לילדים ונוער ב- 125 מדינות. צוות העמותה מכשיר את בני הנוער עצמם, כך שיוכלו להיות מרצים המביאים את הנתונים האמיתיים לחבריהם, בכל מסגרת חברתית.

 

תגובות

תגובות