סרטן השד הינו בין המחלות המסוכנות הקיימות כיום. הלכה למעשה, מסתבר כי נשים רבות אינן מכירות את הנושא מקרוב ואינן בעלות הידע המתאים לצורך התמודדות עם הנושא. חוסר הידיעה בתחום והיעדר היכרות עם סרטן השד מביאים נשים רבים להתמודדות לוקה בחסר וכזו אשר אינה מאפשרת את מתן המענה הדרוש לאפיקי ההתמודדות עם המחלה.
כדי שיתאפשר גילוי מוקדם של סרטן השד יש צורך בביצוע פעולות כגון אימוץ אורח חיים בריא יותר, ביצוע בדיקות מתאימות, עריכת בדיקות ממוגרפיה, היכרות עם הסימפטומים של המחלה, ביקורת קבועה אצל הרופא ועוד.
הסרטן הינו למעשה מחלה בתאי הגוף הגורמת להם להתחלק ולהתרבות מבלי שיש צורך בכך. התרבות תאים זו מביאה להיווצרותו של גידול, אשר עלול להיות גידול ממאיר או שפיר. למעשה, סרטן השד הינו מסוג המחלות הסרטניות הנפוצות ביותר בקרב נשים בארץ ובעולם כולו. נשים ישראליות היו "שיאניות סרטן השד" בשנת 2009. יחד עם זאת, ישנה מגמה של עלייה בהתמודדות עם המחלה.
עם עליית המודעות לסיכונים של סרטן השד ולאפשרויות השונות לגילוי המוקדם של סרטן השד, החלה האגודה למלחמה בסרטן להפיץ את התכנית הלאומית לגילוי המוקדם. התכנית מופעלת יחד עם משרד הבריאות וכל קופות החולים וכוללת בדיקת ממוגרפיה מדי שנתיים. תכנית זו הוכחה כיעילה בפרמטרים רבים. מספר האבחונים המוקדמים התרבה ונחשפו יותר מקרים של מחלה בשלבים המוקדמים שלה.
ישנם גורמים ידועים לסרטן השד המעלים את הסיכוי לחלות במחלה. חשוב להיבדק באופן קבוע במיוחד אם ידועה רגישות לאחד הגורמים או קיום של כמה מהתנאים למחלה. נשים בעלות סיכון גבוה יותר לחלות בסרטן השד צריכות להיבדק באופן תדיר יותר.
· היסטוריה משפחתית: ההיסטוריה המשפחתית יכולה להוות גורם סיכון. משפחות אשר בהן היו ומקרים של סרטן שד מעלות את הסיכוי לקבל את המחלה.
· מבנה גנטי: נשים בעלות מבנה גנטי ייחודי ומהוות נשאיות של מוטציה בגנים.
· גיל: ככל שגיל האישה גבוה יותר כך יש יותר סיכויים לחלות בסרטן השד. סרטן השד נפוץ ביותר בקרב נשים בנות 50 ומעלה.
· עבר: נשים אשר חלו בסרטן השד בעבר הינן בעלות סיכויים גבוהים יותר לחלות שוב
· היעדר ילודה ופריון: נשים אשר לא ילדו מעולם או שכן ילדו בגיל מבוגר.
· מוצא: נשים שנולדו בארץ הינן בעלות השכיחות הגבוהה ביותר לחלות בסרטן השד, כמו גם נשים ילידות אמריקה הצפונית ואירופה.
· אורח חיים: ישנו קשר ישיר בין השמנה ועודף משקל לבין עלייה בסיכון לחלות בסרטן השד. כמו כן אימוץ הרגלים שליליים כגון
עישון וצריכת שומנים גבוהה, שתיית אלכוהול ועוד.
כיום ניתן למצוא מספר פתרונות מניעתיים כירורגיים עבור נשים הנמצאות ברמת סיכון גבוהה. ביניהם ניתן למצוא את האפשרות של כריתת שחלות, כריתת שד ועוד.