זיכרון בסלון באזור השרון

גם השנה, סלונים רבים באזור השרון יציינו את יום השואה בצורה קצת אחרת- בערב של זיכרון בסלון. זיכרון בסלון התחיל לפני חמש שנים, בסלון אחד, מתוך הבנה שהזיקה שלנו כחברה בכלל, והזיקה של הדור השלישי בפרט, הולכת ונחלשת. בין הטקסים הממלכתיים לצפייה המסורתית בטלוויזיה, אנשים מתקשים למצוא את הדרך המתאימה להם להתחבר, לחשוב ולשתף.

בכל שנה מצטרפים ליוזמה עוד ועוד אנשים שבוחרים לציין את ערב יום השואה בסלון ביתם, בערב אינטימי אשר כולל שיחה עם איש עדות, חלק אומנותי ושיחה ערה ופתוחה על המשמעויות של השואה בחיינו כיום.

היוזמה תפסה תאוצה בשנים האחרונות באזור השרון. שנה שעברה קרוב ל 40 בתים בכל אזור השרון קיימו ערב של זיכרון בסלון. הן בערים (רמה"ש, הרצליה, רעננה, הוד השרון וכפר סבא) והן במושבים וביישובים באזור.

מובילי היוזמה צופים כי השנה כמות הבתים שירשמו באזור השרון תכפיל ואף תשלש את עצמה. השנה גם בחרו מספר מארחים משנים קודמות להצטרף לצוות המוביל של זיכרון בסלון ולהרחיב את הפעילות.

דנה סנדר, מארחת של זיכרון בסלון ומובילת הפעילות באזור השרון מספרת: "אירחתי פעמיים והשנה אני מתארחת אצל מישהי אחרת. במהלך המסע המדהים הזה נתקלתי בסיפורים ממש מיוחדים ויוצאי דופן. ריגש אותי במיוחד הקשר שנרקם בין אחת המארחות ושורד שואה בכפר סבא. הם נותרו בקשר כל השנה הזו והמארחת אף נפגשה איתו מספר פעמים, סייעה לו בהוצאה לאור של ספר שכתב על חייו והקשר ביניהם הולך ומתהדק. זו זכות גדולה באזור השרון לשתף פעולה עם עמותת אלומה שמסייעת במציאת ושיבוץ שורדי השואה ומאפשרת לנו לקיים את הפעילות באופן כה רחב באזור".

זיכרון בסלון מציע דרך שונה ומיוחדת לזכור את יום השואה ומאפשר מקום ליצירת שיח חדש ומשמעותי עלינו כחברה, על ערכים ועל זהות. הערב מאפשר דיון לא פורמלי חוצה גבולות תרבותיים ופוליטיים על הזיכרון והקשר לישראל בשנת 2015.

בשנה שעברה עשרות אלפי אנשים לקחו חלק בערב כזה בסלונים שונים בארץ ובעולם, ובחרו לציין את יום הזיכרון לשואה ולגבורה קצת אחרת; בסלון הבית, בין משפחה וחברים. גם השנה סלונים רבים באזור השרון יקיימו ערב של זיכרון בסלון.

היוזמה הינה של קבוצת צעירים, יזמים חברתיים, שהרגישו שהם כבר לא מתחברים לדרך הממלכתית בה מציינים את ערב יום השואה, ורצו ליצור חיבור של מה שהתרחש ב"גלקסיה הרחוקה" ההיא, שבעצם היא בכלל לא רחוקה, לחיים שלהם היום.

כך הסביר ניסימי נעים-נאור, מהצוות המוביל של היוזמה: "זיכרון בסלון מציע אפשרות של תיקון לחברה הישראלית, זיכרון שואה שהמשתתפים לוקחים בו חלק פעיל, וששואל לא רק מאיפה באנו, אלא גם לאן אנחנו הולכים."

שירה ציפריס, מהצוות המוביל של היוזמה מספרת גם: זיכרון בסלון זו קהילה שהיא חוצת גבולות גיאוגרפיים ודמוגרפיים- קהילה של אנשים שמתחברים סביב הרצון המשותף לייצר שיח פלורליסטי, לייצר משמעות, להתקרב לנושא השואה ממקום אישי ובין- אישי.

על כך הוסיפה שני ברוסילבסקי, מיזמיות הפרויקט: "אנחנו מאמינים שכדי לזכור את השואה, חשוב קודם להקשיב לאלו שהיו בה, ושרדו כדי לספר. אנחנו גם מאמינים שכדי לעסוק בשואה באופן שמתאים ל- 2015 צריך קודם כל להחזיר לעיסוק בשואה את החופש ממסגרות ומפורמאליות, מהממלכתיות שבמשך שנים הרחיקה רבים מכל רצון לעסוק בה."

ציפורה לרנר, ניצולת שואה שהשתתפה כאשת עדות בשנה שעברה, מספרת: "בזיכרון בסלון סיפרתי לראשונה את הסיפור שלי בפניי קהל. לא הייתי בגטו או במחנה עבודה ולכן לא הרגשתי שראוי שאספר מה עברתי, כיוון שאינני ניצולה קלאסית. אבל הצעירים בסלון רצו לשמוע ושאלו שאלות. בעיניי זיכרון בסלון הוא גשר בין הדורות וההנצחה הטובה ביותר לשואה."

רוצים לארח או להתארח? היכנסו לzikaronbasalon.com

תגובות

תגובות