אחד מתחומי הלימודים הפופולאריים ביותר בישראל בשנים האחרונות הוא התחום הנכלל תחת ההגדרה הרחבה של לימודי שוק ההון. מקצועות הפיננסיים השונים מהווים מטרה של אינספור ישראלים וישראליות, אשר בוחרים במסלולים כמו לימודי ייעוץ פנסיוני, לימודי ביטוח וכד’, במטרה לרכוש את הידע וההסמכה הנחוצים על מנת לבנות קריירה בתחום.
מה המאפיינים של מסלולי הלימודים הללו אשר הופכים אותם למבוקשים כל כך, והאם ביקוש זה צפוי להישאר גבוה כל כך, ואף להמשיך ולעלות, גם במהלך השנה הקרובה?
מסלולי לימודים המכשירים לקבלת רישיון מקצועי ומסייעים להיכנס לתחום
הסיבה העיקרית לכך שישראלים רבים, צעירים ומבוגרים כאחד, בוחרים במסלולים שונים של לימודי שוק ההון דוגמת ייעוץ פנסיוני, ייעוץ השקעות, לימודי ביטוח וכד’, היא כי בכל המקרים הללו מדובר במסלולי לימודים מקיפים ומעמיקים, אשר מאפשרים לתלמידים להיכנס אליהם ללא כל ידע מקדים בתחום, ובתוך זמן קצר מאוד בעולם המושגים של לימודים גבוהים להתחיל לעסוק בתחום באופן מקצועי ולבנות בו קריירה ארוכת טווח.
מרבית מסלולי הלימודים הללו כוללים הכנה ממוקדת ויסודית למבחנים הרשמיים של משרד האוצר והרשות לניירות ערך, כל מקצוע והבחינות הרשמיות שלו. ברבים מן המקצועות הללו חלק גדול מהמבחנים הרשמיים הם דומים – מבחנים בנושאים כמו יסודות הכלכלה והחשבונאות, סטטיסטיקה ומימון, דיני ניירות ערך ועוד, מהווים דרישת סף ותנאי הכרחי על מנת לעסוק בתחום. מדובר במבחנים חיצוניים הנערכים על ידי רשויות המדינה, ומסלולי הלימודים המדוברים מציעים כאמור הכנה יסודית למבחנים הללו, גם עבור חסרי כל ידע או השכלה קודמת בתחום.
בנוסף להכנה מקצועית לבחינות הרשמיות, מציעים בתי ספר מובילים ללימודי שוק ההון גם סיוע בהשגת מקום התמחות – הצעד הראשון וההכרחי בעולם העבודה, המהווה גם כן תנאי לעיסוק מקצועי בתחום. הן יועצי השקעות או יועצים פנסיוניים והן סוכני ביטוח או מנהלי תיקי השקעות – כל אלו מחויבים על פי חוק לעבור תקופת התמחות בת שישה עד תשעה חודשים (כתלות במקצוע הספציפי בו מדובר), בגוף פיננסי רלבנטי דוגמת בנק, בית השקעות או חברת ביטוח. בתי הספר ללימודי שוק ההון מסייעים פעמים רבות לבוגריהם למצוא מקום התמחות מתאים, הן על ידי קשרים אישיים והן על ידי הפניות לגופים פיננסיים מובילים. זו סיבה מרכזית נוספת לכך שרבים בוחרים במסלולי לימודים אלו, המספקים יתרון מהותי שקשה להשיג בכל מקום אחר.
המצב בשוק מצביע על המשך העלייה בביקוש למקצועות הפיננסיים
בכל הנוגע לשאלה – האם הביקוש הגבוה למסלולי הלימודים הללו צפוי להמשיך לשמור על רמתו, ואף לעלות, במהלך השנה הקרובה, סקירת המצב בשוק הפיננסים הישראלי מצביעה על סיכויים טובים להמשך העלייה בביקוש למקצועות אלו, לאנשי מקצוע בתחום ובהתאם לכך גם ללימודים המקצועיים הרלבנטיים.
שוק הפנסיה הישראלי רלבנטי כיום (על פי חוק) עבור חלק עצום מהציבור הישראלי, מה שמציב ביקוש גבוה לשירותי ייעוץ וניהול פנסיוניים. בנוסף, רמת הפעילות בשוק ההון על מגוון תחומיו השונים, החל מתיקי השקעות סולידיים בהם מחזיק חלק גדול מהציבור הישראלי ועד לעולם הביטוח המכיל כיום מגוון חסר תקדים של מוצרים ופוליסות שונות, כל אלו מעידים על המשך עלייה צפויה בביקושים לשירותים הפיננסיים הללו, ולכן גם ללימודים בתחום המכשירים את כוח העבודה המקצועי בתחום.