לאחרונה, שמתם לב לכאבים או חולשה ברגליים לאחר פעילות כדוגמת עליה במדרגות או הליכה, ועוד. לצד הכאבים הללו, קורים דברים מוזרים נוספים; גוון העור ברגליים השתנה, ישנו היעדר דפקים, כמה מוזר!
ייתכן מאוד שהבעיה היא הפרעה בזרימת הדם שבעורקי הרגליים שלכם. במצב מתקדם, הסימפטומים עלולים להופיע גם בזמן מנוחה ואף בצורת פצעים. האם קיים טיפול בחסימות עורקים ברגליים? התשובה היא, כמובן שכן! על כך, נרחיב מיד.
בישראל של המאה ה-21 חיים למעלה מחצי מיליון חולי סכרת, כשהמגמה רק הולכת ועולה. סביר להניח שלפחות 10% מהם יפתחו סיבוכים שונים הקשורים להפרעה באספקת הדם ברגליים, שיבואו לידי ביטוי כפצעים וזיהומים בכף הרגל. בעוד שלא מעט מהם עוברים כריתות למרבה הצער, קיימת אפשרות הצנתור שמטרתה לשפר את אורח החיים של המטופלים, ולמנוע את הצורך בכריתות וקטיעות שכידוע, פותרות את הבעיה באופן זמני בלבד ומצד שני מקצרות את אורך החיים.
הכל על טיפול בחסימות עורקים
לפני שנרחיב אודות טיפול בחסימות עורקים נבין קודם כל ממה נובעת ההפרעה הזו בזרימה בכלי הדם. באופן טבעי, הקונוטציה הראשונה שנחשוב עליה בהקשר זה תהיה צנתור בלב. מחלה עורקית היקפית (שהיא שם נוסף למצב חסימת העורקים ברגליים), נגרמת לרוב מטרשת עורקים, כשהשומן נצמד אל דופן העורק, מצטבר ויוצר פלאק הגורם לחסימת העורק. ישנם 6 גורמים עיקריים המובילים להתפתחות מחלה זו:
- סוכרת
- יתר לחץ דם
- עישון
- הזדקנות טבעית
- שומנים בדם
- מחלת עורקים גנטית
במצב מתקדם של הפרעה בזרימה בכלי הדם, נראית הפחתה בחמצון הרקמות, מה שעלול לגרום להופעת פצעים שכמעט ולא מתרפאים, ובעקבותיהם יופיע גם נמק בכפות הרגליים. בדרך כלל, המטופלים שמים לב לכך במצב שכבר אין זרימת דם ברגליים. אפשר להשוות זאת למצב מוכר יותר של שבץ לבבי כשאחד העורקים בלב לא מקבל את אספקת הדם הנדרשת לו. כשהרגל לא מקבלת את החמצן הנדרש לרקמות, נוצר מצב רפואי בשם ‘איסכמיה קריטית’ של הגף, כשהפתרון הוא בדרך כלל קטיעת האיבר.
אל דאגה, אפשר לטפל בזה!
אין ספק שזה נשמע מפחיד, אבל החדשות הטובות הן טיפול בחסימות עורקים אפשרי ויש לכך אפילו כמה אופציות. השלב הראשון הוא טיפול באמצעות תכשירים שמטרתם לטפל בפצעים, כשההנחיה היא להימנע מלדרוך על הרגל הפצועה. במקרים אחרים יופנה המטופל לתא לחץ לסדרת טיפולים של כמה שבועות, להזרמת חמצן בכמות רבה יותר בכדי לדרבן את ריפוי הפצע. שתי אופציות נוספות הן:
- ניתוח מעקף כלי דם ברגל – הליך זה מתבצע תחת הרדמה מלאה או אזורית בהתאם למצב המטופל והחלטה מקצועית של כירורג. הניתוח יחבר בין שני חלקי עורק תקינים ועוקף את החלק החסום. הרופא יבצע חתך באזור שבו יימצא כלי דם תקין (לרוב במפשעה או בבטן), יחבר אליו צינור גמיש – שתל שיתחבר בצידו השני לעורק, עם זרימת הדם ברגל. את החתכים סוגרים באמצעות תפרים או מהדקים כירורגיים.
- צנתור – זוהי כנראה אפשרות טיפול בחסימות עורקים המתקדמת יותר, בעזרתה מחדשים את הזרימה בכלי הדם ללא כל צורך בניתוח. ההליך מתקיים בחדר צנתורים ואורך בדרך כלל שעתיים. איך זה עובד? הרופא נכנס בעזרת צנתרים ומוליכים דקיקים, דרך פתח זעיר בעור ובעורק המפשעה. בעזרת הכלים הכירורגיים, חוצה הרופא את החסימה, ומנפח בלון בעורק. ישנם מקרים בהם מחדירים תומכן על מנת להשאיר את העורק פתוח ולאפשר זרימת דם.
תהליך האבחון
לפני טיפול בחסימות עורקים יבצע הרופא תשאול רפואי, בכדי לגלות שלרוב אין כל תלונות מצד המטופל. כאמור, המודעות לבעיה מתעוררת לעתים כשכבר מאוחר מידי. עם זאת, כשאספקת הדם אינה מסונכרנת עם חילוף החומרים כתוצאה מחסימות עורקים, אז יופיעו התסמינים; כאבים בזמן הליכה, כאב במנוחה או בפעילות, כיבים, נמקים ועוד.