מאת: אירית מרק
עו”ד פרץ רצון, סנ”צ בדימוס, נשוי לשרית סופרת ומרצה שהוציאה כבר ארבעה רומנים. אבא ל- 4 וסב ל- 4 נכדים. מתגורר כל חייו בפתח תקווה. יצא לגמלאות ממשטרת ישראל לאחר שרות של 34 שנים. בין יתר התפקידים היה דובר משמר הגבול, עוזר סגן המפכ”ל, מפקד תחנת ראש העין ומפקד תחנת כפר סבא. לפני כשנתיים הוציא לאור את הספר “משטרה הכי אחי”, ספר המבקר את המשטרה מחד, ומאידך מציג המלצות כיצד המשטרה יכולה להיות טובה יותר.
פרץ רצון, היית מפקד תחנת המשטרה בכפר סבא, יש לך מושג מה קורה כיום בעיר?
“מאפייני הפשיעה בגזרת התחנה, לאור קרבתה לקו התפר הם בעיקר בתחום עבירות הרכוש, התפרצויות לדירות ולעסקים וגניבות כלי רכב. בשנים האחרונות ישנה ירידה בהיקף הפשיעה, אולם מדובר בסטטיסטיקה שאינה מרגיעה את התושבים כשאירועי אלימות וסכסוכי עבריינים מגיעים לביתם. תחום האלימות בעיר כפר סבא בשנים עברו היה בשליטה וללא חריגים. לאחרונה היו מספר אירועי אלימות חריגים כולל השלכת רימונים במסגרת סכסוך בין עבריינים. למיטב הבנתי תחנת כפר סבא הפעילה כוחות מיוחדים ואף ביצעה מעצרים ואין לי ספק שהתחנה תעשה כל שניתן במסגרת כוחותיה בכדי להתמודד עם התופעה”
יש לך המלצה למפקד הנוכחי, איך מתמודדים עם זה?
“צריך להבין, תחנת כפר סבא שהינה תחנה אזורית אחראית וחולשת על הערים כפר סבא, הוד השרון, רעננה ועוד 15 ישובים בגזרתה ונותנת שרותי משטרה לאוכלוסייה של יותר מ- 300,000 תושבים. לדעתי ועל פי האג’נדה שלי בספרי, כוחותיה אינם מתאימים להיקף התושבים ולהיקף הפשיעה בגזרתה והיא מתקשה לעמוד בכל המשימות. בכל מקרה, מהיכרותי את השוטרים ואת המוטיבציה שלהם, אין לי ספק שהם עושים הכל כדי להתמודד. הקמת השיטור העירוני בכפר סבא המורכב משוטרים ופקחים בתקופה בה פיקדתי על התחנה, סייעה להתמודדות המשטרה עם משימותיה בתחום הסדר הציבורי והביטחון האישי של תושבי העיר. במצב הקיים, משטרת כפר סבא מעמידה בשגרה כחמש ניידות סיור במקרה הטוב ואין לי ספק שהתחנה צריכה לגדול בלפחות 100 שוטרים”.
מה דעתך על מפקד התחנה הנוכחי, שרון מנור?
“מפקד התחנה סנ”צ שרון מנור, מנהיג מצוין והוא מוביל את שוטרי וקציני התחנה באופן מקצועי ואיכותי. ההמלצה שלי לשרון שיקפיד על כבודם, מקצועיותם וערכיהם של השוטרים, שאני מאמין שהם עושים את המקסימום מבחינתם. חשוב שהשוטרים, יפעלו באסרטיביות למניעה ולאכיפת עבירות, למרות החוסר בשוטרים ובמשאבים. בתחנת כפר סבא יש שוטרים ומפקדים מצוינים ואין לי ספק שהם כבר עושים ויעשו הכל למען התושבים”.
גזר הדין של בן חמו בעוד כשבוע, עבדתם יחד מספר שנים, הסתדרתם? מה מצבה של כפר סבא היה אז מבחינה ביטחונית
“היחסים ביני לבין ראש העיר הקודם מר בן חמו היו טובים, מקצועיים וחבריים. הכרתי אותו כאדם אנושי שכל עיסוקו היה בתמיכה וסיוע לתושבי העיר. שיתפנו פעולה בכל התחומים למען תושבי העיר וניכר היה שעשה הכל למען התושבים, לרבות בתחום הביטחוני. בתקופתו, לאחר שהופעתי בפני מועצת העיר, הוקם השיטור העירוני שהשפיע על רמת הביטחון בעיר. לצערי, קיבלתי בהפתעה את העובדה שמתנהלת חקירה פלילית כנגד מר בן חמו, חקירה שכמובן לא הייתי מעורב בה ולא מודע לפרטים. בן חמו הורשע בעבירות של הפרת אמונים ושחיתות ציבורית ובקרוב ייגזר דינו. קשה לי להבין כיצד אדם שהגיע מאיגרא רמא במעמד ובתפקיד ציבורי כראש עיר, נופל לטעויות קשות שמורידות אותו לבירא עמיקתא ואני יכול רק להצר על כך”.
פרשת מהמשטרה, למה?
“פרשתי מהמשטרה כיוון שהתאכזבתי מההתנהלות, מהקומבינות, מחוסר היושרה של המפקדים הבכירים ולבסוף גם מהעובדה שלאחר מספר תפקידי סנ”צ לרבות פיקוד על שתי תחנות, לא מצאו לנכון לקדם אותי והעדיפו לקדם קצינים על בסיס קשרים וחברויות ופחות על בסיס כישורים ותוצאות. הקדשתי לכך פרק בספרי המתאר כיצד פועלת שיטת המינויים במשטרה שלצערי גורמת לקצינים איכותיים לעזוב את הארגון”
ממה התאכזבת בעיקר?
“האכזבה הגדולה ביותר הייתה לי מהמפכ”ל אלשייך שהגיע מחוץ לארגון והבטיח שיעשה שינוי, אולם בפועל נהג כמו קודמיו ואולי אף גרוע מהם. לא אשכח את היום בו חזרתי מראיון בלשכתו, ראיון שהוכיח לי כי מדובר באדם יהיר שרואה רק את עצמו ופחות את מי שנמצא מולו. מיד לאחר הריאיון חזרתי למשרדי בתחנת כפר סבא וכתבתי בקשה לפרוש ממשטרת ישראל”.
יש לך ביקורת חריפה נגד המשטרה. פרט למה
“ראשית אציין שאת דעותיי לגבי התנהלות המשטרה כפי שכתבתי בספרי, הצגתי עוד במהלך שירותי במשטרה, ללא חשש לדרגים הבכירים. תמיד טענתי שיש במשטרה עודף קצונה, עודף פקידות ומפקדות מיותרות ולצערי גם אבטלה סמויה. באחת השיחות שהיו לי עם מפקד בכיר במשטרה, טענתי שמרחבי המשטרה מיותרים ותשובתו הייתה: “זה יפגע בקידום הקצינים”. אז הבנתי שזו בדיוק הבעיה. הקצינים במשטרה דואגים לתפקידם הבא ולדרגה הבאה ופחות למשטרה ולשוטרים. לדעתי וכפי שאני מפרט בספרי, המבנה של המשטרה אנכרוניסטי, בירוקרטי, עם תהליכים מיותרים ולא יעילים. על כל שוטר בשטח יש מספר גדול של פקידים במפקדות ובמשרדים”.
לדוגמא?
“לדוגמא מישהו שאל את עצמו מדוע בעיר גבעתיים שגודלה קטן משכונה בפתח תקווה, יש תחנת משטרה? ומדוע אם כך, אין תחנה כזו בכל עיר קטנה אחרת, כמו הוד השרון ורעננה? הבעיה במשטרה מתחילה בכך שאין תפיסת הפעלה, אין אחידות, אין חזון, אין יעדים ואין מטרות ברורות. ברור לי שגיבוש תפיסת הפעלה ישפיע על הצורך בשינוי מבני מהשורש ובמילים אחרות, צריך לפרק את המשטרה ולהרכיב אותה מחדש. כל בר דעת מבין שכדי לממש את אחריותה של המשטרה היא חייבת לפרוס שוטרים בשטח בשגרה 24/7, בהיקף כזה שניידת סיור תגיע לטפל באירוע תוך חמש דקות לכל היותר. במשטרת ישראל קיימים יותר מ- 32,000 שוטרים, אולם רובם נמצאים במפקדות במטות ובמשרדים, בעוד בזמן אמת בשטח קיים מחסור משמעותי. אציין גם, שהלחץ שמופעל על שוטרי השטח גורם להם להתפטר ורק בשנת 2021 התפטרו מעל 800 שוטרים, כולל מתחנת כפר סבא. הפיגוע הקשה במרכז העיר באר שבע, בו נרצחו 4 חפים מפשע על ידי מחבל מתועב, מעיד כאלף מונים על מצבה הקשה של המשטרה ועל החוסר בשוטרים בשטח. כל אזרח במדינה מבין ומודע לכך שאין שוטרים ברחובות ואין הרתעה כשהוא קולט שאין ניידת באזור מגוריו. לצערי כך גם המצב בכבישי הארץ. יוצא איפה שבנסיעות ארוכות קיימת סבירות השואפת לאפס שתפגוש ניידת משטרה בדרך. מצב זה מחד מוריד באופן משמעותי את רמת ההרתעה של המשטרה מפני החוק, שכן אזרח רגיל לכך שאין ניידות ומצד שני, מדובר בפגיעה בביטחונו האישי של האזרח שמבין שהמשטרה לא תהיה שם לעזור לו במצוקתו. אני מאמין שבמסגרת תקציב המשטרה שגדל משמעותית בשנים האחרונות ובמסגרת היקף מספר השוטרים הקיימים בארגון, עם ביצוע השינויים הנדרשים, המשטרה יכולה לפעול אחרת. אני מבין שקשה לבצע שינוי, בעיקר שהמפכ”ל והשר לבט”פ לא יראו את התוצאות בתקופתם. השאלה הגדולה ביותר מבחינתי היא האם הממשלה, השר לבט”פ והמפכ”ל מבינים את הצורך בשינוי. המשטרה לא יכולה להתנהל בהעברת שוטרים “מכיס לכיס”, כך שלצורך מבצע בצפון לוקחים שוטרים מהמרכז ולהיפך. בטוחני שהגיע הזמן לביצוע שינוי כזה המחייב מפכ”ל אמיץ, מנהל ומנהיג, שיעמיד את ביטחונם האישי, את חייהם והתנהלותם של אזרחי מדינת ישראל בראש סדר העדיפויות”.
האם גורם כלשהו מהמשטרה פנה אליך בעניין?
“לצערי לא באופן רשמי ולא כאלו המעוניינים באמת בשינוי. העברתי עותק מספרי לשר לביטחון הפנים הקודם והנוכחי וכמו כן, העברתי גם למפכ”ל המשטרה הנוכחי, אולם לצערי איש מהם לא חזר אליי להביע התרשמותו. היו מספר קצינים שפנו אליי ושאלו מדוע אני מבקר את המשטרה ומדוע אני יורק לבאר ממנה שתיתי. תשובתי אליהם הייתה שהדבר אינו נכון ושאני רק אומר את מה שהם בעצמם חושבים, אולם הם חוששים לומר זאת בקולם. הסברתי גם שאני לא פועל ממניעים אישיים אלא מהרצון להשפיע ולעשות הכל כדי שתהיה לנו משטרה טובה יותר למען האזרחים וכמובן לטובתם של השוטרים. מצד שני, יש גם קצינים בכירים לשעבר שחושבים כמוני, אולם הם פוחדים מסיבותם הם להופיע בגלוי ולהביע את עמדתם”.
מה היית משנה בגדול לו המשטרה הייתה בידיים שלך?
אם הייתי מתבקש, הייתי מוכן להכין תכנית מפורטת למבנה ארגוני חדש ויעיל למשטרה, כזה שיעשה את השינוי המתבקש לטובת האזרחים והשוטרים.
בכפר סבא נראה כי מזה שנים עניינים שקורים בעיר וחמורים, מוסתרים מהציבור. האם יש הנחיה לסנן מידע?
“קשה לי להאמין שמידע מוסתר במכוון מהציבור. ייתכן שמדובר בחקירה סמויה ובצרכים מודיעיניים שלא מאפשרים פרסום. אני רק יכול להעיד שבתקופתי כמפקד תחנת כפר סבא, לא היו הנחיות לסינון מידע מהציבור”.
איך קורה שידיעות על רימון שהושלך מגיע מהציבור ולא מהמשטרה?
“שיגרת העברת המידע לתקשורת מתבצעת על ידי הדוברות שמכירה בוודאי את כלל האירועים, כולל השלכת רימון. העברת המידע לתקשורת ולציבור אינה בתחום אחריותו של מפקד התחנה. אם אכן המידע הגיע מהציבור, אני מניח שהשיקולים של דוברות המשטרה היו לא להפחיד את הציבור ולגרום לבהלה”.
כתבת ספר על הכשלים במשטרה ‘משטרה הכי אחי’, איך התגובות?
“הספר מבוסס על ניסיוני האישי וכל הכשלים שאני מציג מבוססים על סיפורים אמיתיים שאירעו לי והייתי שותף להם בזמן שרותי במשטרה. הרעיונות וההמלצות נכתבו מניסיוני רב השנים בתפקידיי השונים במשטרה בתחום הפיקוד והניהול. התגובות על הספר אוהדות וטובות מאוד. תגובה בולטת אחת מיני רבות הייתה: הספר כתוב יפה ובגובה העיניים, עם חזון והרבה אומץ. מקווה שיהיה שינוי ועידן חדש במשטרה בתקופתו של המפכ”ל הנכנס קובי שבתאי…” היו גם תגובות בהם אנשים היו מופתעים ומתקשים להאמין עד כמה התרבות במשטרה קלוקלת ושקרית”.
איזה מסר היה חשוב לך להעביר?
“המסר שלי הוא שחייבים שינוי כמו בכל תחום בחיים! ארגונים עסקיים כמו נוקיה ואי.בי.אם, לא הבינו את משמעות השינוי ונעלמו מהשוק. נכון שמשטרת ישראל היא לא ארגון עסקי והיא גם לא תעלם, אולם היא אינה יכולה להישאר מאחור כשרמת האמון בה הולכת ופוחתת והגיעה עד כדי כך שמעל 70% מאזרחי המדינה לא מאמינים במשטרה ועבורם היא כאילו אינה קיימת!”.
מה אתה עושה כיום?
“כיום עו”ד בתחום הפלילי והתעבורה, מרצה על תחומי משטרה שונים ובעתיד מתכוון להנחות קבוצות נערים ובוגרים למצוינות ומיצוי כישורים אישיים. עולות בי מחשבות להיכנס לתחום הפוליטי בכדי לקדם את האג’נדה על הצורך בשינוי במשטרת ישראל”.
לסיום, מה היית ממליץ למי שמתגייס למשטרה כיום?
“למי שמתגייס היום הייתי ממליץ לקחת בחשבון לפני הכל שהוא עושה תפקיד חשוב מכובד ומאתגר, תפקיד משמעותי ושונה, כזה שלמרות הקשיים נותן המון סיפוק. לשוטר יש את כל הסמכויות שיכולות לפגוע באופן ישיר בזכויות הבסיסיות של האדם ולכן הוא צריך להבין היטב את המשימה ולא להשתמש בסמכותו בצורה לא הוגנת ומעבר לנדרש. מדובר במקצוע לא פשוט שנלווים אליו מראות קשים, פעולות אלימות, התמודדות עם לחץ והתמודדות עם אזרחים שמאמינים שהמשטרה צריכה לפתור להם את כל הבעיות למרות שלא תמיד היא מצליחה ובעיניי האזרח המשטרה תמיד אשמה. שוטר גם מתמודד עם העובדה שבכל רגע נתון יכולים להקפיץ אותו למשמרת ולעזוב את המשפחה. אזרחי המדינה חייבים להבין ולהעריך את שוטרי השטח, המתמודדים עם משימותיהם בימים ובלילות, בשבתות, בחגים בחום, בגשמים ובקור, ובזמן שהם חוגגים השוטרים נמצאים שם כדי להגן עליהם. ולמשטרת ישראל הייתי מייעץ שתשכיל להבין את מעמדם של השוטרים, את הקשיים הנפשיים והפיסיים עימם הם מתמודדים בכדי לשרת את אזרחי המדינה, לחבק אותם ולנהוג איתם בהגינות ובכבוד וכמובן לתגמל אותם בהתאם. לסיכום, כדי להיות שוטר טוב צריך להבין את משמעות המקצוע ואם אתה מסוגל להתמודד תתגייס”.
לרכישת הספר “משטרה הכי אחי” הכנסו לקישור