בלי תרופות: כל מה שרצית לדעת על צמחי המרפא בהישג יד

רוב תושבי הארץ אינם מודעים לכך שמידי יום, אנחנו מתהלכים בבית מרקחת אחד גדול. באופן יחסי לגודלה של מדינת ישראל, מצוי סביבנו מגוון עצום של מיני צמחים, ביניהם, צמחי מרפא רבים אשר גדלים לנו ממש מתחת לאף. צמחים, אשר הוכחו מדעית כמסייעים למניעה ולטיפול במגוון מחלות.

כיום, ניתן לראות כי רפואת הצמחים המודרנית עושה שימוש נרחב בצמחים שונים, שמקורם בארץ ישראל ובמזרח התיכון. צמחים אלו, מהווים חלק לא קטן ממגוון מוצרי המדף אליהם אנו נחשפים, ביניהם: מוצרים שונים, תערובות ומרשמים הניתנים באופן פרטני למטופלים ואפילו מוצרי קוסמטיקה טבעית המבוססים על צמחים ארצ-ישראלים.

צמחי מרפא רבים אשר נחקרו רבות ונמצאים בשימוש גם ברפואת הצמחים המודרנית, נכחו ברפואה עוד טרם זמננו, כאשר התוודע והשכיל האדם לעסוק בצמחים מקומיים. במזרח התיכון אף התפתחה, בין השאר, הרפואה היוונית-ערבית שהייתה הרפואה השולטת במערב, לאורך אלפי שנים. בין השמות המוכרים והבולטים אשר נודעו כמומחים בתחום צמחי המרפא ניתן למצוא את הרופא הפרסי הנודע איבן סינא, הרמב"ם, אסף הרופא ועוד מספר לא מבוטל של אבות ואימהות הרפואה המקומית.

מתוך הגידולים הרבים ניתן למצוא, שלל צמחי מרפא שנמצאים ממש אצלנו, בחצר הארצ-ישראלית, ביניהם:

זוטה לבנה: צמח אנדמי, מקומי, שצומח רק בארץ ישראל, משמש לאורך השנים כצמח מרגיע את הנפש, מצוין לכאבי בטן, לכאבים קדם ווסתיים ולהורדת חום. השימוש הוא בעלים של הצמח והוא גדל בר ברוב חלקי הארץ, להוציא את הנגב. יש לציין כי חליטה ממנו תהיה יעילה וטעימה.

ויטניה משכרת: הויטניה נחשבת בעיני כאחד מצמחי המרפא המקומיים החשובים ביותר. את השימוש בו למדנו דווקא מההודים, אבל הוא גדל כאן כמעט בכל מקום. עליו ופירותיו רעילים ואסורים לשימוש אבל השורש בעל תכונות מחזקות למערכת החיסון. הויטניה ידועה כמרגיעה, משפרת את היכולת שלנו להתמודד עם סטרס, נוגדת דלקות ועוד.

אזוב מצוי: הזעתר המפורסם, גדל בכל חלקי הארץ, בעל ריח אופייני שכולנו מכירים מהשימוש בצמח כחלק מתערובת התבלינים המסורתית. לעלי הצמח איכויות רפואיות רבות, למעשה, מלבד הטעם, הוא משמש בין השאר לטיפול במחלות של דרכי הנשימה, להקלה על שיעול ולמצבים של עודף ליחה במערכת הנשימה.

סירה קוצנית: לכאורה צמח חסר ערך, טעם או ריח שגדל גם הוא בכל מקום בצדי הדרך. מחקרים שנעשו בשנים האחרונות אישרו את מה שהרפואה המסורתית יודעת כבר מאות שנים, שורש הצמח נמצא יעיל להורדת רמות הסוכר בדם ולטיפול בסוכרת.

גדילן מצוי: אותו קוץ שבימים אלה מתחיל את הצמיחה שלו במעזבות ובחורשות ואולי אפילו בגינה שלכם, אותו אחד שבטח תעקרו בקרוב. משמש גם כירק למאכל כאשר העלים צעירים, ומאוחר יותר בקיץ, נוכל לאסוף את הזרעים שלו וליהנות מתכונותיו הבריאותיות. תכונות דוגמת: פעילות נוגדת חמצון, הורדת רמות שומנים וכולסטרול בדם ועוד. את הזרעים הללו כדאי לצרוך טחונים בתוך הסלט שלנו לאחר שהשרנו אותם מעט במים.

מרווה משולשת: ללא ספק נמצא בחמישייה הפותחת של צמחי המרפא המקומיים. המרווה, ששמה בערבית, "מרמיה", נגזר מהאגדה על מרים אמו של ישו שהשימוש בצמח חיזק אותה בימים קשים של מנוסה, משמשת אותנו גם היום ללא הרף. התכונות של הצמח מגוונות והעלים משמשים אותנו לטיפול ב: כאבי בטן, תופעות גיל המעבר, מצבים של חולשה כללית, טיפול בווירוסים במערכת הנשימה ובמערכת העיכול, פטרת ועוד. חשוב לציין כי הצמח אסור לצריכה בזמן הריון והנקה.

לצד השימוש המסורתי הנרחב, כל הצמחים הללו ועוד רבים אחרים נחקרו ונחקרים בארץ ובעולם. כאשר, הבנת מנגנוני הפעילות של הצמחים מסייעת לשיפור דרכי הגידול, הייצור והשימוש בהם, כמו גם, את היכולות שלנו כמטפלים.

חפשו את הצמחים הארצ-ישראלים, התוודעו והרגישו כיצד העושר הטבעי עוטף אתכם בשבילים ובדרכים, מתחדש ובריא. השכילו והשתמשו בצמחי המרפא, באופנים שונים, להכנת חליטות, בצורתם השלמה ובתוספת למזונות מגוונים.

לסיור בגן הרפואי של ‘ברא צמחים’, הכולל עשרות רבות של צמחי מרפא ייחודיים וביקור המאפשר לחוות ולהתנסות בעולם הטבע מקרוב, ניתן ליצור קשר: 04-9899051

תגובות